Adevarul despre bacteriile de pe incaltaminte. De ce NU e periculos sa intri incaltat in casa!
Bacteriile regasite pe talpa oricarui pantof au reprezentat intotdeauna un motiv in plus pentru care sa nu intram incaltati in casa, dupa ce am fost plecati in mediul exterior, chiar si pentru putin timp. Insa, adevarul despre bacteriile de pe incaltaminte nu e cunoscut de foarte multi oameni.
Ne pun bacteriile de pe incaltaminte sanatatea in pericol?
Pe talpa de la incaltaminte exista sute de mii de bacterii, pe fiecare centimetru patrat. Mai exact, 421.000 de astfel de bacterii sunt prezente, la o analiza atenta a cercetatorilor. Savantii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca printre acestea se regasesc E.Coli, ce provoaca efectiuni intestinale si urinare, pe 96% din suprafata talpii.
Totodata, specialistii au mai identificat si Serratia ficaria, responsabila pentru infectii respiratorii grave, Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), responsabil pentru infectii ale pielii si sangelui, dar si Clostridium difficile, ce provoaca diaree sau Klebsiella, ce duce la aparitia pneumoniei.
Desi avem toate motivele sa renuntam la incaltamintea cu care am umblat pe strada in favoarea celei speciale pentru casa, foarte multi s-au intrebat daca intr-adevar bacteriile enumerate mai sus reprezinta un pericol pentru oameni. Astfel ca, recent a aparut o analiza legata de bacteriile de pe incaltaminte si daca sunt intr-adevar riscante pentru sanatate.
Oamenii de stiinta au sugerat ca incarcatura de bacterii de pe incaltamintea pe care o purtam pe strada nu ar trebui sa reprezinte un motiv real de ingrijorare. Asta deoarece doza lor nu e una suficient de puternica pentru a imbolnavi pe cineva. „Pentru un individ sanatos, bacteriile de pe talpa pantofilor nu prezinta riscuri”, a fost de parere Kevin Garey, un profesor de la „University of Houston College of Pharmacy”.
S-ar parea ca acest lucru se datoreaza faptului ca multi dintre noi nu petrec mult timp pe afara si nu isi compromit incaltamintea cu o incarcatura prea mare de bacterii periculoase. Ce le face sa devina riscante este o expunere prea mare. Insa, in cazul persoanelor care au imunitatea compromisa, acestea trebuie sa acorde o grija sporita curateniei, pentru ca riscul de infectare e unul urias.
(sursa: livescience.com)